COPD
Beweegprogramma COPD
Bewegen geeft lucht
Voelt u zich benauwd bij inspanning? Hebt u last van hoestbuien? U denkt misschien dat het beter is om lichamelijke activiteit te vermijden en daarmee uw benauwdheid te verminderen. Het omgekeerde is echter waar!
Het is juist extra belangrijk dat u beweegt wanneer u chronische bronchitis of longemfyseem hebt (kortweg COPD). Als u minder beweegt, krijgt u juist eerder klachten en nemen uw mogelijkheden steeds verder af.
Speciaal voor mensen met COPD is in diverse fysiotherapiepraktijken een beweegprogramma ontwikkeld. Tijdens het programma begeleidt een fysiotherapeut met specifieke deskundigheid op het gebied van COPD u op een verantwoorde manier naar een actievere leefstijl.
Wat levert het beweegprogramma u op?
Uw kwaliteit van leven verbetert met een actieve leefstijl. Het beweegprogramma is daarom ook bedoeld om een actieve levensstijl te bevorderen en de fitheid te verhogen. U ervaart minder benauwdheid, krijgt meer uithoudingsvermogen en leert verantwoord bewegen.
Inclusiecriteria beweegprogramma
Er moet sprake zijn van COPD waarbij de patiënten voldoen aan de GOLD 1 en/of GOLD 2 stadia.
0 | Risico | Normale spirometrie, chronische symptomen (hoesten, sputum) |
I | Mild | FEV1 > 80 % & FEV1/FVC < 70 % van de referentiewaarde |
II | Matig | FEV1: 50 – 80 % & FEV1/FVC < 70 % van de referentiewaarde |
Het beweegprogramma
Het beweegprogramma vindt individueel plaats in groepsverband en duurt in totaal 3 maanden. Hierbij sport u 2 keer per week onder begeleiding van de fysiotherapeut. Het beweegprogramma bestaat uit 3 stappen.
Stap 1: Intake
De intake bestaat uiteen kennismakingsgesprek, vragenlijst, een lichamelijk onderzoek en een aantal beweeg- en conditietesten. Op basis van de intake krijgt u een programma, passend bij uw conditie- en beweegniveau.
Stap 2: Uw beweegprogramma
Uw beweegprogramma bestaat uit conditie- en krachttraining waarbij de belasting geleidelijk wordt opgebouwd. Tijdens het sporten maakt u gebruik van diverse fitnessapparaten.
Stap 3: Eindevaluatie
Nadat u 3 maanden onder begeleiding gesport heeft vindt een eindevaluatie plaats. Samen met de fysiotherapeut evalueert u de vooruitgang van uw individuele programma.
Voedingsprogramma
Een goede voeding is een belangrijk onderdeel van de behandeling van diabetes / obesitas en van uw algemene gezondheid. Het beweegprogramma biedt u de mogelijkheid begeleiding te krijgen van een diëtiste. De diëtiste maakt een analyse van uw voedingspatroon en aan de hand daarvan geeft zij u een passend voedingsadvies. Een verwijzing van de huisarts is hierbij benodigd.
Locatie
De training vindt plaats in de fitnesszaal van Recreatiecentrum Oostervant
Aanmelden
Wilt u zich aanmelden voor het beweegprogramma, neem dan telefonisch of per email contact met ons op. Een verwijzing van de huisarts voor deelname aan het beweegprogramma is benodigd.
Vergoeding zorgverzekeraar
Voor de beweegprogramma’s vindt er bij ons alleen nog vergoeding plaats indien u verzekerd bent bij het Zilveren Kruis en u minimaal een Plus Polis 3-sterren heeft.