Orofaciale Fysiotherapie (Kaakfysiotherapie)
De orofaciaal fysiotherapeut:
De orofaciaal fysiotherapeut wordt ook wel aangeduid als de kaakfysiotherapeut. Hij helpt mensen met gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel. Het kauwstelsel bestaat uit de kauwspieren, het kaakgewricht en het gebit.
De orofaciaal fysiotherapeut is geschoold in tandheelkundige aspecten, specifieke zenuwaandoeningen, kanker in het hoofd-halsgebied en specifieke stoornissen die te maken hebben met de nek.
Hij is dé deskundige bij uitstek die u kan adviseren en begeleiden bij pijn en functieproblemen in het hoofd, aangezicht en hals.
Voor meer informatie over orofaciale fysiotherapie klikt u hier
Wanneer ga je naar de orofaciaal fysiotherapeut?:
Het gaat vaak om klachten zoals:
- Kaakklachten
- Klemmen van de kaak en tandenknarsen
- Pijn in het gezicht, kaak of hoofd
- Aangezichtsverlamming
- Duizeligheid
- Nek- en schouderklachten
- Hoofdpijnklachten
- Gevolgen van ongelukken en botbreuken, kanker, reuma en andere ziektebeelden met klachten in het hoofd-halsgebied
- Klachten in het hoofd-halsgebied die te maken hebben met spanning.
Kaakklachten komen het meeste voor. Symptomen en
verschijnselen die hierbij kunnen passen zijn:
- Pijn of vermoeidheid van de kauwspieren
- Het niet goed kunnen openen van de mond
- Pijn rond het kaakgewricht (vóór of soms ín het oor)
- Knappende of krakende kaakgewrichten
- Soms hoofdpijn, kiespijn of nekpijn.
Herkent u deze klachten? Mogelijk heeft u dan een kaakprobleem, de medische term is TMD(tempero-mandibulaire dysfunctie) en is een verzamelnaam voor problemen van het kauwstelsel.
Waardoor ontstaan kaakproblemen?:
Kaakproblemen kunnen ontstaan door overbelasting het kauwstelsel, bijvoorbeeld door klemmen, nagelbijten, tandenknarsen, penbijten etc. Stress kan een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van klachten. Ook een recent of oud ongeval waarbij de kaak betrokken was, kan een oorzaak zijn. Afwijkingen in het kaakgewricht zelf kunnen aanleiding zijn tot het ontstaan van klachten. Soms zijn problemen met het gebit mede oorzaak van het ontstaan van klachten.
Wat kan de kaakfysiotherapeut voor u betekenen?:
Een kaakfysiotherapeut heeft een aanvullende opleiding gevolgd en is lid van de NVOF (Nederlandse Vereniging voor Orofaciale Fysiotherapie). U komt bij hem via een verwijzing door huisarts, tandarts of kaakchirurg. Ook kunt u rechtstreeks een afspraak maken in het kader van de directe toegankelijkheid fysiotherapie.Na een onderzoek met vragenlijst en onderzoek bespreekt de fysiotherapeut met u de beste aanpak voor uw probleem. Op fysiotherapeutisch gebied kunt u dan denken aan vormen van massage en oefeningen. Belangrijk onderdeel van de behandeling is ook de uitleg over uw klacht en het geven van adviezen omtrent een juist kaakgebruik. Veelal dient u ook oefeningen thuis te doen.
Hoe vervelend kaakproblemen ook zijn, doorgaans zijn ze goed op te lossen . Een behandeling door de kaakfysiotherapeut kan u daarbij helpen.
Kees Kornelisse, lid NVOF